GRAMONA ENOTECA Brut Nature Gran Reserva 2006
Gramona
Guia Penin 99/100
Viinamarjad: 75% Xarel.lo, 25% Macabeo .
Nautimine: Cava, mis mõeldud saatma erilisi hetki ja toitu. Selle tasakaal, kreemisus ja värskus töötab väga erinevate roogadega läbi kogu menüü. Tähtsaimad muidugi on hea põhjus ja nauditavad kaaslased.
Alkohol: 12,5%
Serveerimistemperatuur: 9...10º C, laiast veiniklaasist.
Pudeli maht: 0,75L
Liirti hind 226.67 eur
Fermentatsioon: Roostevabades tankides.
Laagerdamine: Teine kääritamine leiab aset pudelis vastavalt traditsioonilisele meetodile koos laagerdamisega käärimis-sademel enam kui 180 kuud. Pudelis kääritamine naturaalse korgi all. Käsitöö kõikides etappides. Keskmine dosage <3 gr/L.
Kliima / Pinnas: Vahemereline kliima, külmade eest kaitseb Montserrat mäestik. Domineeriv pinnas on savi lubjakivi alusel.
Viinapuuaiad: 15 hektarit Xarel-lo ja 7,5 hektarit Macabeo viinapuid Font Jui viinapuuaia lõunapoolselt mäeküljelt. Mahepõllundus ja biodünaamiline kultivatsioon.
Kirjeldus: Kuldne, intensiivse kuldse helgiga. Mull väga peen.
Aroomis vajab pärast pikka pudelilaagerdust avanemisaega.
Kollased puuviljad, kuivatatud puuviljad, ploomid, õunad, pirnid. Parfüümsed noodid segunevad balsamicoga – eukalüpt, rosmariin, fencol. Röstised pähklid, toffee, kakao.
Maitse avaneb värskena, mull on peen ja kreemine. Pika küpsemise nüanss domineerib ja seguneb elava happlisusega. Mineraalse puudutusega järelmaitse on ääretult pikk.
Gramona
Corpinnat, D.O Penedès
Gramona veinikojas on pidevat tööd tehtud alates XIX sajandi keskpaigast. Viies põlvkond perekonna veinimeistreid hoiab täna pikaaegseid kogemusi elus, et valmistada kõige kvaliteetsemaid vahuveine Sant Sadurní d`Anoia lähistel. Mas Escorpí , Font Jui – need on vanimad ja parimad viinaaiad, kus küpsevad unikaalsed Xarel.lo marjad tippveinide loomiseks. Hoides terroir`d au sees toimetatakse mahepõllunduse põhimõtetel, et säilitada looduse tasakaalu. Gramonas on astutud ka järgmine samm ning alates 2014.aastast kasutatakse biodünaamilisi põhimõtteid (Demeter) oma kokku ca 40 hektari suurustes veiniaedades jätkusuutlikkust hoides. Viinapuude vanuseks on 10-75 aastat.
Gramona alustas klassikalise meetodiga vahuveinide tootmisega ja saavutas sellega maailmakuulsuse. Viimasel ajal on lisandunud valikusse ka vaiksed veinid, mida valmistatakse DO Penedès märgi all. Vahuveinide keldris laagerdamise aeg on 36-160 kuud ning selle pika laagerdusperioodiga antakse vahuveinidele nende täiuslik iseloom.
Marjade korjamine aias toimub käsitsi, sorteerimine veinikojas samuti. Ka hilisemad toimetamised keldrid tehakse käsitsi, sealhulgas ka ümberkorkimine.
Veinikoda on tunnistatud parimaks Cava majaks Hispaanias ning hääletatud ajakirjas Wine & Spirits Top 100 veinikodade hulka maailmas.