2πr
Bodega Gratavinum
Aasta Vein 2024 PRONKS
Viinamarjad: 20% Garnatxa, 55% Carinyena, 10% Cabernet, 15% Syrah.
Nautimine: Soovitatav dekanteerida või avada pudel vähemalt tund enne serveerimist. Sobib seapraega, grillitud punase lihaga, metsloomalihast hautistega.
Alkohol: 14,5%
Serveerimistemperatuur: 16 º C
Pudeli maht: 0,75L
Liitri hind 38.60 eur
Fermentatsioon: Külm matseratsioon 7 päeva jooksul. Fermentatsioon roostevabast terasest tankides.
Laagerdamine: 10-12 kuud uutes, teise ja kolmanda aasta prantsuse ja ungari tammest vaatides 60%, savist amforates 20% ja klaasist nõudes 20%. Pudeldatud stabiliseerimiseta ja minimaalse filtreerimisega.
Kliima / Pinnas: Kliima on vahemereline kontinentaalse mõjuga. Tüüpiline llicorella pinnas on dreeniv ja soe. Pinnas hoiab niiskust, aga ka kogub päeval päikesesooja, mida kiirgab öösiti välja.
Viinapuuaiad: Kujundus: põõsas, Royat doble. Viinapuuaedade kastmist ei kasutata.
Kirjeldus: Intensiivne kirsipunane värv. Aroom plahvatuslik, punaste kirsside ja põldmarja nootidega.
Tunda vürtse ja mineraalsust. Maitses põimuvad harmoonilised magusad tanniinid marjasusega. Järelmaitse kestev ja pikk.
Bodega Gratavinum
D.O.Q. Priorat
Gratavinumi veinikoda on loodud Parés Baltà veinikoja omanike, perekond Cusiné poolt koos veinimeister Jordi Fernandeziga aastal 2003.
Nimi Gratavinum on tuletatud sõnadest Gratallops – küla, mille läheduses veinikelder asub ja Vinum – ladina keeles vein. Priorati veinipiirkonnale omaselt asuvad 17 ha viinapuuaedasid llicorella (sealne tüüpiline kiltkivi pinnas ) terrassidel. Viljeletakse orgaanilist ja biodünaamilist viinamarjakasvatust, viinamarja istikud ei kasteta hoolimata vähestest sademetest. Kasvatatakse peamiselt traditsioonilisi viinamarju Cariñenat ja Garnachat, kuid vähemal määral ka Cabernet Sauvignoni ja Syrah`d. Viimatinimetatud uustulnukad on suurepäraselt kohanenud karmi kliima ja pinnasega. Katsetatakse edukalt nn. naturaalveinidega, mis valmivad savist amforates ning ilma sulfiide lisamata.
Kõrvalproduktiks veinidele teeb Gratavinum oliiviõli Arbequina oliividest, mis korjatakse viinamarjade istandust ja veinikoda ümbritsevatelt vanadelt puudelt. Õli on samuti mahetoode, mida valmistatakse eksklusiivselt väikeses koguses.