GESSAMI
Gramona
Aasta Vein 2024 pronks
Viinamarjad: 35 % Muscat de Frontignan, 15% Muscat de Alexandria, 35% Sauvignon Blanc, 15% Gewürztraminer .
Nautimine: Aperitiiviks. Sobib kergete salatitega, grillitud köögiviljadega. Erinevate kalade ja mereandidega, Jaapani toitudega ning ka paellaga. Pehmete juustudega.
Alkohol: 11%
Jääksuhkur: ca 10 g/l
Serveerimistemperatuur: 8...10º C
Kompletis pudelite maht: 0,75L ja 2x37,5cl
liitri hind 23,22€
Fermentatsioon: Külm eelmatseratsioon. Õrn pressimine, kääritamine roostevabades tankides, kõik sordid eraldi.
Kliima / Pinnas: Vahemereline kliima, külmade eest kaitseb Montserrat mäestik; domineeriv pinnas on savi lubjakivi lisandiga.
Viinapuuaiad: Mahepõllunduslikud. Biodünaamiline kultivatsioon. Jätkusuutlik viinamarjakasvatus.
Korje: Saak koristatakse käsitsi ja sorteeritakse lindil. Pressitakse kobaratena.
Kirjeldus: Kahvatukollane, särava helgiga. Aroomis intensiivne kevadine meeleolu. Värskendav tuuleõhk, valged lilled, jasmiini ja apelsini õied. Palju troopilisi puuvilju. Maitse meeldivalt kuiv, väikese täidlusega, siidine. Järelmaitse suurepärase värskusega, balansseerib puuviljade ja lillede vahel.
Gramona
Corpinnat, D.O Penedès
Gramona veinikojas on pidevat tööd tehtud alates XIX sajandi keskpaigast. Viies põlvkond perekonna veinimeistreid hoiab täna pikaaegseid kogemusi elus, et valmistada kõige kvaliteetsemaid vahuveine Sant Sadurní d`Anoia lähistel. Mas Escorpí , Font Jui – need on vanimad ja parimad viinaaiad, kus küpsevad unikaalsed Xarel.lo marjad tippveinide loomiseks. Hoides terroir`d au sees toimetatakse mahepõllunduse põhimõtetel, et säilitada looduse tasakaalu. Gramonas on astutud ka järgmine samm ning alates 2014.aastast kasutatakse biodünaamilisi põhimõtteid (Demeter) oma kokku ca 40 hektari suurustes veiniaedades jätkusuutlikkust hoides. Viinapuude vanuseks on 10-75 aastat.
Gramona alustas klassikalise meetodiga vahuveinide tootmisega ja saavutas sellega maailmakuulsuse. Viimasel ajal on lisandunud valikusse ka vaiksed veinid, mida valmistatakse DO Penedès märgi all. Vahuveinide keldris laagerdamise aeg on 36-160 kuud ning selle pika laagerdusperioodiga antakse vahuveinidele nende täiuslik iseloom.
Marjade korjamine aias toimub käsitsi, sorteerimine veinikojas samuti. Ka hilisemad toimetamised keldrid tehakse käsitsi, sealhulgas ka ümberkorkimine.
Veinikoda on tunnistatud parimaks Cava majaks Hispaanias ning hääletatud ajakirjas Wine & Spirits Top 100 veinikodade hulka maailmas.